Sporters met een verstandelijke beperking

Sporters met een verstandelijke beperking

Sporters met een verstandelijke beperking

Opleidingsoort:

Bijscholing

Doelgroep:

Trainer-coach & instructeur

Sport:

Alle sporten

Sporters met een verstandelijke beperking vragen niet om een speciale-, maar wel om een aangepaste benadering. Als trainer-coach is het je taak om voor al je pupillen – met of zonder beperking – een veilig sportklimaat te creëren. Het geeft enorm veel voldoening als je je kunt verplaatsen in de belevingswereld van sporters met een verstandelijk handicap en daar op een passende manier mee om weet te gaan.

Tijdens deze scholing

  • Krijg je inzicht in de kenmerken en belevingswereld van mensen met een verstandelijke beperking;
  • Kan je de visie verwoorden op sporters met een verstandelijke beperking;
  • Leer je je in te leven in de doelgroep en hoe je deze sporters kan begeleiden; 
  • Leer je hoe je trainingen of lessen kan afstemmen op sporters met een verstandelijke beperking;
  • Geven wij je informatie over de wedstrijdmogelijkheden voor sporters met een verstandelijke beperking.

De scholing duurt één dagdeel. Nadat de vragen en verwachtingen van de cursisten zijn geïnventariseerd, leer je wat een verstandelijke handicap is, wat het begrip ‘totale communicatie’ inhoudt en wat beïnvloedingsfactoren zijn voor sporters met een verstandelijke beperking. Ook krijg je handvatten hoe je sporters met een verstandelijke handicap aanwijzingen kunt geven.

Voorafgaand aan de bijscholing krijg je een reader en een praktijkopdracht om te oefenen opgestuurd.

Deze (bij)scholing leert je hoe je als sportleider op de juiste manier kan communiceren, zaken kunt concretiseren en - daar waar nodig en mogelijk - structuur kunt bieden aan sporters met een verstandelijke handicap.

De (bij)scholing is bedoeld voor trainers die aantoonbare ervaring hebben met het zelfstandig geven van lessen en trainingen aan de doelgroep. Een diploma is niet vereist. Deze (bij)scholing wordt gegeven op KSS niveau 3 van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond. Informeer bij je bond of deze (bij)scholing mogelijk licentiepunten oplevert. Meer informatie over de scholing? Mail naar opleidingen@nocnsf.nl

 

 

Meer lezen