Sporters met een auditieve/communicatieve beperking

Sporters met een auditieve/communicatieve beperking

Sporters met een auditieve/communicatieve beperking

Opleidingsoort:

Bijscholing

Doelgroep:

Trainer-coach & instructeur

Sport:

Alle sporten

De meeste sporters met een auditieve en/of communicatieve beperking sporten bij een gewone sportvereniging. Om ook deze sporters veilig te laten sporten, moet de coach een aangepaste en stimulerende sportomgeving kunnen creëren. In deze bijscholing reiken we hiervoor kennis en handvatten aan. Ook voor begeleiders in het onderwijs, bestuurders van sportverenigingen en ouders & verzorgers.

Sporters met een auditieve/communicatieve beperking kunnen prima sporten. Een trainer-coach moet echter wel met een aantal zaken rekening houden om een goede en uitgebalanceerde training te kunnen geven. Bijvoorbeeld met de motorische ontwikkeling van de sporter en het gebruik van hulpmiddelen en gebarentaal. Bovendien kan een sporter met een auditieve en/of communicatieve beperking zich niet altijd goed uiten. Goede begeleiding en communicatie zijn nodig om deze sporters actief en op een plezierige manier mee te laten doen in het sportteam. Sporters met een auditieve/communicatieve beperking hebben een gedegen trainingsopbouw en goede begeleiding nodig om blessures, uitsluiting en sociale verwarring te voorkomen. In de praktijk blijkt dat mensen met een auditief/communicatieve beperking graag willen en kunnen sporten, mits de begeleiding en het sportaanbod aansluit bij de behoefte. In de bijscholing krijg je tips & trucs en de kans om persoonlijke vragen te stellen en ervaringen te delen.

De bijscholing is bedoeld voor trainers die aantoonbare ervaring hebben met het zelfstandig geven van sportlessen en trainingen en met de doelgroep werken of willen gaan werken. Bij voldoende ervaring is een diploma niet vereist. Deze bijscholing wordt gegeven op KSS niveau 2 en 3 van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond.

Klik hier om de reader Sporters met een auditieve/communicatieve beperking te lezen.

1 dagdeel
Nadat de vragen en verwachtingen van de cursisten zijn geïnventariseerd, leer je wat een auditieve/communicatieve beperking is, hoe je sporters met een auditieve/communicatieve beperking mee kunt laten doen in reguliere sportteams en hoe je een veilige trainingssituatie creëert. Ook krijg je handvatten hoe je sporters met een auditieve/communicatieve beperking aanwijzingen kunt geven. 

Tijdens de workshop krijg je ook praktijksituaties. Je ervaart in de gymzaal hoe het is om te sporten met een auditieve/communicatieve beperking of hoe je een sporter met beperking kan begeleiden. Neem daarom sportschoenen mee die geschikt zijn voor in de zaal. 

  • Heb je inzicht in de belevingswereld van mensen met een auditieve/communicatieve beperking

  • Kun je je communicatie aanpassen aan een sporter met een auditieve/communicatieve beperking

  • Weet je hoe je deze sporters kunt begeleiden

  • Kun je je activiteit of training op een creatieve manier aanpassen, zodat ook personen met een auditieve/communicatieve beperking deel kunnen nemen

Voor meer informatie kun je contact opnemen met NOC*NSF Academie voor Sportkader via opleidingen@nocnsf.nl.

Meer lezen