Verenigingen benutten massaal steun voor verbetering eigen organisatie

  • Clubondersteuning
  • woensdag 06 november 2024
Verenigingen benutten massaal steun voor verbetering eigen organisatie

Er is grote behoefte bij sportverenigingen aan ondersteuning om de club professioneler te organiseren en te leiden. Het kan gaan om bijvoorbeeld vrijwilligersbeleid, bestuurlijke kwaliteitsverbetering of om de opleiding van trainers en scheidsrechters. Het geld dat hiervoor beschikbaar was binnen het Sportakkoord II is nu reeds voor de gehele looptijd, tot en met 2026, gereserveerd. In totaal gaat het om 5 miljoen euro, waarvan ruim de helft de komende 2 jaar nog wordt besteed.

Sportverenigingen die sterk leunen op vrijwilligers, hebben steeds meer behoefte aan professionalisering. Regelgeving en subsidieaanvragen worden complexer, vergunningentrajecten vragen om expertise en ook trainers en scheidsrechters moeten anno nu beschikken over veel meer vaardigheden. In het Sportakkoord II was hiervoor dan ook ruime (financiële) aandacht voor. Ruim 4.500 sportclubs hebben steun gevraagd waarmee onder andere 60.000 trainers en scheidsrechters een opleiding hebben gevolgd. Andere populaire thema’s voor verbetering zijn: vrijwilligersmanagement, trainingen voor bestuurders en financiële scholing.

Succesvol onderdeel Sportakkoord II

De afgelopen twee jaar is er flink gebruik gemaakt van de service-regeling en ook voor 2025 en 2026 zijn zoveel aanvragen ingediend dat het totaalbedrag van 5 miljoen euro daarmee gereserveerd is. Het is daarmee één van de meest succesvolle onderdelen van het Sportakkoord II.

Onderzoek naar aanvulling

Voor de clubs die nog een aanvraag zouden willen indienen, is dit succes natuurlijk een tegenvaller. Juist omdat de behoefte aan professionele ondersteuning zo groot blijkt, spant NOC*NSF zich op dit moment in om de pot voor de regeling aan te vullen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door geld uit het Sportakkoord voor een ander doel over te hevelen naar deze service-regeling. Dat besluit is aan het ministerie van VWS. Om meer inzicht te krijgen in het benutten van de regeling, volgt eerst een evaluatie door NOC*NSF, voor wat betreft de inhoudelijke als lokale besteding van het geld.

Overigens deed het Mulier Instituut al eerder onderzoek naar de behoefte aan ondersteuning bij verenigingsbestuurders. Daaruit bleek onder meer welke thema’s prioriteit hebben: het vergroten van betrokkenheid van leden bij de vereniging, het opstellen van beleid en financiële kennis (onder meer over sponsoring). Zie ook: Mulier Instituut

  • Clubondersteuning
  • woensdag 06 november 2024