Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Gepersonaliseerde informatie Hiermee ontvangt u gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op uw internetgedrag.


Privacyverklaring

Klik hier voor de privacyverklaring

Volg een opleiding tot skileraar bij de Nederlandse Ski Vereniging

  • Aanbieder: Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV)

Na een vreemd seizoen met een beperkt aantal opleidingen, kijken we graag alvast vooruit naar het volgende wintersportseizoen. We hebben alvast verschillende opleidingen in de planning gezet en brengen je daarvan graag op de hoogte. In het seizoen 2021/2022 is het mogelijk om jezelf te ontwikkelen van begeleider tot volwaardig skileraar dankzij onze opleidingen. De opleidingen niveau 2, niveau 3, niveau 4.1, niveau 4.2 en de SnowSafety-module zijn namelijk allemaal komend seizoen te volgen.

Volg een opleiding tot skileraar bij de Nederlandse Ski Vereniging

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) biedt cursisten verschillende opleidingen tot ski- (en snowboard)instructeur aan in Nederland en in Oostenrijk. Deze Nederlandstalige opleidingen hebben elk een ander niveau en bepalen aan wie, waar en hoe je uiteindelijk ski- of snowboardles mag geven. Naast de opleidingen tot ski/snowboardinstructeur biedt de NSkiV eveneens opleidingen aan tot trainer-coach, langlaufleraar en paraskileraar.

De opleidingen van de Nederlandse Ski Vereniging voldoen aan de Kwalificatie Structuur Sport (KSS 2017) en zijn door NOC*/NSF erkend. Alle informatie over de KSS 2017 en onderliggende documenten kan je hier terug vinden.

Volg een niveau 2-opleiding bij een aangesloten organisatie

De opleiding niveau 2 is dé start van je carrière als ski- (of snowboard)leraar! Deze opleiding is relatief kort en betaalbaar, zodat je eerst kunt kijken of lesgeven iets voor je is. Als ski- (/snowboard)instructeur niveau 2 ben je in staat om beginnende skiërs les te geven. Dit zal meestal bij een Nederlandse sneeuw-, borstel- of rolbaan zijn voor het begeleiden van introductielessen, groepsuitjes en kinderfeestjes. Er zijn ook mogelijkheden om met Nederlandse reisorganisaties mee te gaan naar het buitenland. Het gaat dan vaak om het begeleiden van jongerenreizen bij hun eerste wintersportervaring.

Momenteel heeft Ski & Snowboard Xperience al een niveau 2-opleiding al in de planning staan. Van eind augustus tot begin oktober word je in vijf zaterdagmiddagen opgeleid en afgetoetst als skileraar niveau 2. De komende periode zullen ook andere aangesloten organisaties de data voor hun niveau 2-opleidingen bekend maken. Een compleet overzicht van alle niveau 2-opleidingen en de mogelijkheid tot inschrijving vind je hier.

Vervolg je traject in het najaar met een niveau 3-opleiding

Tijdens de niveau 3-opleiding leer je lesgeven aan (licht)gevorderde wintersporters. Je leert hoe je groepen begeleidt wanneer ze een week op vakantie zijn in de Alpen. Maar voorafgaand aan de sneeuwweek in Oostenrijk, zul je vooral aan de slag gaan op de Nederlandse sneeuw-, borstel- of rolbaan. Daar bereiden veel Nederlandse skiërs of snowboarders zich immers voor op de wintersportvakantie. Lichtgevorderde wintersporters die in Nederland les nemen, willen in een korte tijd zo veel mogelijk leren. Het is dus belangrijk dat jij als leraar precies weet hoe je het beste leerresultaat kunt behalen. Inhoudelijk kan het moeilijker zijn om lichtgevorderden in Nederland les te geven, dan in de bergen. In Nederland verwachten leerlingen vaak veel inhoudelijke kennis van de skileraar. In de bergen kunnen leerlingen lange stukken afdalen en verwachten daardoor over het algemeen minder informatie.

In het najaar van 2021 staan er voorlopig twee niveau 3-opleidingen gepland. De Nederlandse Ski Vereniging biedt een opleiding aan in oktober (precieze data worden later bekend) met twee cursusdagen in Nederland en een sneeuwweek in het Oostenrijkse Kaprun. Aangesloten organisatie Wintertrips.eu biedt een opleiding tot ski- of snowboardinstructeur niveau 3 aan in november met drie cursusdagen in Nederland, een sneeuwweek in Oostenrijk en een afsluitende dag met examens in SnowWorld Landgraaf. Een compleet overzicht van alle niveau 3-opleidingen en de mogelijkheid tot inschrijving vind je hier.

Niveau 4-opleidingen in december en het voorjaar

Skiërs die graag hun niveau willen opschroeven kunnen hun opleiding nu vervolgen met ski-instructeur niveau 4. Deze opleiding – die uit twee delen bestaat – draait vooral om het leren omgaan met variabelen. Natuurlijk zal er in het begin nog stilgestaan worden bij de basics, maar die zullen worden gebruikt om onder moeilijkere (lees: leukere) omstandigheden te presteren. Steilere pistes, hogere snelheid, nieuwe technieken, functioneel bewegen, actie/reactie, piste/off-piste, buckels en race. Zomaar een greep uit de verschillende onderwerpen die je tijdens de opleiding tegenkomt.
Je zult op al deze onderdelen zelf stukken beter worden en leert ook hoe je dit in je eigen lessen kunt gebruiken. Met de opleiding ski-instructeur niveau 4 op zak, ben je een echte meerwaarde voor een skischool en kun je vaker aan de slag met de gevorderde lessen en het begeleiden/trainen skileraren.

In december en maart biedt de Nederlandse Ski Vereniging niveau 4.1-opleidingen aan. Deze opleidingen zullen bestaan uit een cursusdag in Nederland en een sneeuwweek in Kaprun.

Alvorens je daarna doorstroomt na een 4.2-opleiding dien je eerst je SnowSafety-module te behalen. Na het volgen van de Snow Safety module ben je bevoegd om met een groepje leerlingen buiten de gezekerde pistes te komen. Je kunt je leerlingen dus op een verantwoorde wijze laten kennismaken met het off-piste skiën! Deze module wordt door Snow Safety Center doorgaans in de tweede of derde week van maart georganiseerd. Meer informatie over de SnowSafety-module vind je hier.

Het slotstuk van het traject tot volwaardig skileraar is de 4.2-opleiding. Deze opleiding organiseren we eind maart en vindt volledig plaats in Kaprun. Een compleet overzicht van alle niveau 4- opleidingen en de mogelijkheid tot inschrijving vind je hier.

Lijkt het jou ook leuk om een opleiding te volgen?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Opleidingen & Cursussen’ voor alle mogelijkheden! Voor vragen over onze opleidingen kan je contact opnemen met Kristy van Lieshout of één van haar collega’s via opleidingen@wintersport.nl.