Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Gepersonaliseerde informatie Hiermee ontvangt u gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op uw internetgedrag.


Privacyverklaring

Klik hier voor de privacyverklaring

Een uniek samenwerkingstraject

  • Aanbieder: Academie voor Sportkader

Elkaar begeleiden; we zien het overal maar vaak niet bij sporttrainers... Je leert auto rijden door de aanwijzingen van een rijinstructeur, in het bedrijfsleven krijg je voortdurend hulp van je leidinggevenden en collega’s maar als trainer/coach sta je er vaak alleen voor. Jij, als ouder van een rugby-kind, misschien zelf (oud-)rugbyer, wordt gevraagd om trainer te worden en in al jouw enthousiasme zeg jij natuurlijk JA. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een groep begeleiden? Hoe motiveer ik mijn sporters? Hoe zorg ik ervoor dat mijn uitleg begrepen wordt? Hoe geef ik iedere sporter voldoende aandacht? Wat moet ik doen bij ongewenst gedrag? Hoe zorg ik ervoor dat ze leren omgaan met tegenslag?

Een uniek samenwerkingstraject

Het traject Coach de Coach’ helpt zowel de beginnende als de zeer ervaren sportbegeleider binnen de vereniging om een nóg betere trainer/coach te worden doordat begeleiders binnen een sportvereniging elkaar gaan helpen. Er wordt een veilig sportklimaat gecreëerd waarin het plezier, zelfvertrouwen en motivatie van alle leden centraal staat.

In het traject Coach de Coach worden een aantal personen binnen een vereniging opgeleid tot CO (trainersbegeleider). Deze CO leert vaardigheden voor observatie, voor analyse en voor het geven van feedback richting de trainers en coaches van de vereniging.  Een CO gaat samen met de trainer/coach opzoek naar; wat gaat er goed en wat kan er nog beter.

Onlangs volgden de rugbyverenigingen RCO Harlequins, RC Betuwe en RC Wageningen gezamenlijk het traject Coach de Coach onder begeleiding van Joost Kuppens. Deze drie verenigingen werden allen al enige tijd geholpen door Joost als verenigingsondersteuner. Als opleider van Rugby Nederland verzorgde hij bij deze verenigingen diverse trainerscursussen, gasttrainingen en train-de-trainersdagen waarbij de trainers en coaches van deze verenigingen met name rugby-technische kennis opdeden en samen met Joost hebben gewerkt aan de realisatie van “doorlopende leerlijnen” zodat de spelvisie vanaf de ‘guppen’ tot en met de ‘senioren’ voor de spelers herkenbaar is.

Joost, eveneens trajectbegeleider Coach de Coach namens NOC*NSF, heeft het initiatief genomen voor een samenwerking tussen de drie rugbyverenigingen. Door allen een aantal CO’s in opleiding te laten deelnemen aan het Coach de Coach traject wordt bij deze drie verenigingen niet alleen gekeken naar de pedagogische en didactische vaardigheden maar ook naar spelinhoudelijke aspecten:

- Past de training bij onze doorlopende leerlijn/visie?

- Hoe is de intensiteit van de training?

- Welke aanwijzingen geeft de trainer?

- Hoe kan de oefening makkelijker/moeilijker gemaakt worden?

Patrick Reuvers, Peter Reuvers, Steven Schreuder, Vincent Hoksbergen, Susanne Hutten en Niek Scholtes hebben de cursus met enorm veel plezier gevolgd en gaan allen aan de slag als CO.

"Samen analyseren vind ik leerzaam, daarom fijn dat we met drie clubs zijn" (Vincent)

“Iets wat goed gaat moet je water geven om nog verder tot bloei te laten komen. Door het geven van complimenten groeit de trainer.” (Susanne)

“Ik besef me dat ik beter word in onbevooroordeeld kijken en analyseren” (Steven)

“Ik ben er niet om te beoordelen maar om trainers en coaches te helpen” (Patrick)

De samenwerking tussen de drie verenigingen is dusdanig goed bevallen dat de CO’s hun hulp niet alleen beschikbaar stellen aan het technisch kader van de eigen vereniging. Na afloop van de laatste praktijksessie werden plannen uitgesproken om ook elkaars trainers te blijven helpen!

Trajectbegeleider Joost Kuppens blikt tevreden terug:

“Ik heb enorm genoten van al het enthousiasme van deze zes toppers. Twee jaar geleden begon ik bij deze verenigingen als begeleider van de clubtrainers. Dit waren de eerste stappen in de juiste richting. Voor mij werd de uitdaging te groot om alle verenigingen waar ik ondersteuning aan bied te blijven helpen met hun leervragen. Door samen het traject Coach de Coach aan te gaan hebben de verenigingen nu deskundigen binnen de eigen vereniging die veel vaker dan ik op de clubs aanwezig zijn. De CO’s kennen hun verenigingen door en door en zijn zeer laagdrempelig te benaderen voor begeleiding aan hun eigen trainers en coaches. Met een gerust hart kan ik de begeleiding aan de trainers en coaches van RC Wageningen, RC Betuwe en RCO Harlequins overlaten aan de CO’s. Af en toe zal ik bij de verenigingen blijven terugkeren voor wat hulp aan trainers, coaches en hun gedreven nieuwe CO’s.”