Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Gepersonaliseerde informatie Hiermee ontvangt u gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op uw internetgedrag.


Privacyverklaring

Klik hier voor de privacyverklaring

De Volharding omarmt de Sportouders, blijft inspiratie voor velen

  • Aanbieder: Academie voor Sportkader

Bij wielervereniging De Volharding uit Utrecht wordt veel waarde gehecht aan een goede band met en tussen de ouders van de jeugdige renners binnen de club. "Dat levert zoveel moois op", aldus Nico Staal.

De Volharding omarmt de Sportouders, blijft inspiratie voor velen

Staal is binnen UW & TC De Volharding verantwoordelijk voor de jongeren van 14 t/m 18 jaar, binnen het wielrennen Nieuwelingen en Junioren genoemd. De club neemt deel aan wedstrijden op Europees topniveau. De club vindt het belangrijk de ouders te betrekken bij de club waar hun kind aan wielrennen doet. Dat bleek al uit een artikel op Sport.nl/Voorclubs een jaar geleden.

Staal: "Dat is een risico, omdat wielrennen een ploegsport is die individueel beoefend wordt. Dus ouders kunnen er nog wel eens andere ideeën op na houden dan de ploegleiding."

Om dit op te lossen zijn er protocollen geschreven met gedragsregels. Staal: "Maar we merkten dat we meer wilden. We wilden bereiken dat de ouders ook met veel plezier en als collectief langs de weg staan en elkaar proberen te helpen met het begeleiden van hun sportende kind. En dat is natuurlijk niet zo makkelijk, want het blijven natuurlijk wel pubers."

Lang leve de Sportouder

Enkele jaren geleden startte de club al met een opleiding van meerdere avonden. Staal: "De opleiding was prima en we bereikten precies wat we wilden, alleen vonden de ouders meerdere avonden een te grote belasting. Vorig jaar ontdekten we de opleiding 'Lang leve de sportouder' van de Academie voor Sportkader. Deze 'turbocursus' van 2 uur bleek precies te zijn wat wij zochten. In januari 2017 hebben we de cursus voor de eerste keer aan de ouders aangeboden. En ongeveer alle ouders waren ook aanwezig!"

 Cursusleidster Ine Klosters ging als eerste in gesprek met de renners over het aspect ouders. De bevindingen werden door haar meegenomen in het deel voor de ouders. Door middel van animaties en filmpjes werden de ouders geconfronteerd met divers gedrag langs de kant. En ook gedrag dat niet wenselijk is, maar waar de ouders zich meestal niet bewust van zijn. Door middel van voorbeelden kwam er een open discussie op gang, waar alle ouders aan mee deden.

Cursus 2018, ouder weer enthousiast

Staal: "Na afloop waren alle ouders bijzonder enthousiast. Dat is fijn, maar De Volharding was vooral benieuwd naar de effecten bij de wedstrijden. En die bleken bijzonder positief te zijn. De ouders gingen makkelijker en leuker met elkaar om en we merkten dat er zo goed als geen 'verbaal geweld' langs de kant van de weg was. Verder ontdekten we dat ouders ook opener met de ploegleiders en mede-ouders praten over het probleem 'ouder zijn van een sportend kind'.

Op zaterdag 27 januari 2018 werd voor de tweede keer de cursus 'Lang leve de Sportouder' gegeven. Staal: "Weer door cursusleidster Ine. Tenslotte weet ze nu meer wat er speelt in het wielrennen. We vonden het wel spannend, want twee derde van de ouders had de cursus in 2017 al gedaan. Tot onze verbazing en blijdschap waren de ouders allemaal aanwezig en weer enthousiast. Een belangrijk aspect blijft toch dat de ouders met elkaar in gesprek gaan en elkaar daardoor beter leren kennen. Meteen zijn de groepjes 'oude' en 'nieuwe' ouders opgeheven. Het seizoen 2018 gaat absoluut weer een topjaar worden, samen met onze Sportouders!"